Olgu Arşivi

Wallerian Dejenerasyonu

OLGU ÖZETİ

  • Hasta

    80, Yaş kadın
  • Tanı

    A. Koronal T2AGB. Aksiyal T2AG ardışık görüntüler Sağ frontalde hipointens hemorajik sinyal değişiklikleri de içeren kronik enfarkt alanı (açık oklar) izlenmektedir. Bu düzeyin distalinde sağ kortikospinal trakt boyunca intensite artışı mevcuttur (oklar). Ayrıca sol tem poralde çevresinde ödem alanı izlenen geç subakut dönemde hematom (asterisk), sağ oksipitoparyetalde bir diğer kronik enfarkt alanı (ok başı) izlenmektedir.
  • Yazar

    Hasan Yiğit
  • Tarih

    02/07/2012

MR BULGULARI

80 yasinda kadin hastaya serebrovasküler olay ön tanisi ile kranyal MRG incelemesi gerçeklestirildi.

TARTIŞMA

Wallerian Dejenerasyon

Proksimal aksonal ya da nöron hücre gövdesindeki hasara bağlı olarak aksonların ve myelin kılıfların ın sekonder anterograd dejenerasyon ud ur. Bu terim orijinal olarak periferik sinir lezyonlarını ifade etmek için kullanılmış olsa da santral sinir sisteminde benzer mekanizma ile beyaz cevher yolaklarında oluşan değişiklikler için de kullanılmaktadır. Sıklıkla kortikal/subkortikal yerleşimli lezyon (genellikle enfarkt) ve aynı taraf internal kapsül ve beyin sapında topografik olarak piramidal trakt boyunca T2 sinyal artışı şeklinde görülür. Aslında beyaz cevher yolaklarındaki sinyal değişiklikleri zamana göre değişkenlik göstermekte olup ilk4 haftada herhangi bir değişiklik olmaz iken, 4- 14 hafta arası TlAG'lerde hiprinten site T2AG'lerde hipointen site, sonraki evrede TlAG'lerde hipointen site T2AG'lerde sinyal artışı şeklinde izlenir. Aylar-yıllar ile ifade edilen geç dönemde aynı tarafta özellikle beyin sapında atrofi görülür. Wallerian dejenerasyona bağlı sinyal değişiklikleri diffüzyon MRG ile daha erken dönemde saptanabilir. 

Ayırıcı tanıda nörodejeneratif değişiklikler, neoplazi, metabolik hastalıklar, eroin inh alasyo nu, demyelinizan ve inflamatuar hastalıklar ile hipetrofik oliver dejenerasyonu göz önünde bulu ndurulmaldır. 3 Tesla MRG'de normal myelinizasyona sahip beyinde kortikospinal traktların hiperintens görülebileceği unutulmamalıdır.

KAYNAKLAR

1. Osborn AG, et al. Diagnostic im aging, Brain. Amirsys; 2004: I-10-91.

2. De Simone T, Regna-Gladin C, Carriero MR, Farina L, Savoiardo M. Wallerian degeneration ofthe pontocerebellar fibers. AJNR Am J Neuroradiol 2005; 26:1062-1065.

3. Sylaja RN, Goyal M, Watson T, Hill MD. Wallerian-like degeneration after ischemic stroke revealed by diffusion-weighted imaging. Can J Neurol Sci 2007;34:243-244.

MR GÖRÜNTÜLERİ