Olgu Arşivi

Serebral Hidatik Kist

OLGU ÖZETİ

  • Hasta

    28, Yaş erkek
  • Tanı

    A. Aksi/al TZAGB. Aksiyal FLAIRC. Aksiyal prekorıtrast ve postkontrast TlAG Solfrontdde düzgün konturlu, Tl ve DAG’ lerde hiperintens içeriğe sahip, içerisinde ayrılmış germinal membran görünümü izlenen (açık ok br), Özelikle TZAG’ lerde h'pointens rim ile çevrii (oklar), belirgin çevresel Ödem alanı izlenmeyen ve kontrastbnma göstermeyen k'stik lezyon (asterisk) mevcuttur.
  • Yazar

    Hasan Yiğit
  • Tarih

    24/09/2012

MR BULGULARI

28 yasinda erkek hastaya Kranyal MRG incelemesi gerçeklestirildi.

TARTIŞMA

Serebral Hidatik Kist
Serebral hidatik kistler oldukça nadir olup intrakranyal yer kaplayan lezyonların %1-2'sini oluşturmaktadır. Çoğunlukla supratentoryal yerleşimlidirler. Beynin herhangi bir yerinde yerleşim gösterebilirlerse de daha çok orta serebral arter sulama alanında ve paryetal lobda izlenirler. Çocuklarda erişkinlere göre daha sıktır. Sıklıkla tek bir kist izlenir, ancak nadiren birden çok kist saptanabilir.

Serebral hid atik kistler yavaş büyüyen benign lezyonlar olup büyük boyutlara ulaşana kadar semptom vermeyebilirler. Başağrısı ve kusma en sık karşılaşılan sem ptomlard ır. Hemiparezi, nöbet, görme alanı ve yürüyüş bozuklukları görülebilir.

Kistler genellikle sferik, iyi sınırlı, çevresel ödem alanına sahip olmayan ve kontrastlanmayan lezyonlard ır. Aktif enflamasyon durumunda ince halkasal kontrastlan ma ve perilezyo nal ödem izlenebilir. Genellikle T2AG'lerde hiperintens, TlAG'lerde hipointens izlenm ekle birlikte olgu muzda olduğu üzere kist içeriğine bağlı olarak TlAG'lerde yüksek sinyal gösterebilir. Özellikle T2AG'lerde kist kapsülü boyunca ince hipointens halo izlenir. Kistler septasyon ve kalsifikasyon içerebilirler. Kız veziküller ya da ayrılmış germinal mem bran görülmesi durumunda tanı daha kolaydır.

Ayırıcı tanıda porensefalik kist, araknoid kist, kistik tümörler ve piyojenik abse göz önünde bulund urulm alıdır. Serebral hid atik kistler cerrahi olarak tedavi edilirler. Mutipl ve derin yerleşimli kistlerde operasyon sonrasında medikal tedavi uygulanır. Olgumuz cerrahi olarak tedavi edilmiştir. 

KAYNAKLAR

1. Bükte Y, Kemaloglu S, Nazaroglu H, Ozkan U, Ceviz A, Simsek M. Cerebral hydatid disease: CT and MR imaging findings. Swiss Med WkIy 2004; 134z459-467.

2. Duishanbai S, Jiafu D, Guo H, Liu C, Liu B, Aishalong M, Mijiti M, Wen H. Intracranial hydatid cyst in children: report of 30 cases. Childs Nerv Syst. 2010; 26:821-827.

MR GÖRÜNTÜLERİ