Olgu Arşivi

Osteoblastom

OLGU ÖZETİ

  • Hasta

    29, Yaş erkek
  • Tanı

    RESİM 1A-E: Çerçeve içerisinde servikal vertebra pedinkülünden fasete ve transvers proçese uzanan T1 hipo T2 hiperintens lezyon izlenmektedir. Lezyon komşuluğunda yumuşak doku planlarında yoğun ve heterojen ödematöz intensite değişiklikleri izleniyor. RESİM 2A-C: Çerçeve içerisinde ve okla işaretli alanda servikal vertebrada kortikal ekspansiyona neden olan santralinda osteojenik matriksi bulunan kitle lezyon izleniyor. Lezyon komşuluğunda vertebra posterior elemanlarına ve korpusuna uzanan ekspansil-sklerotik dansite değişikliği izleniyor.
  • Yazar

    Dr. Hayri OĞUL
  • Tarih

    01/11/2016

MR BULGULARI

Yaklaşık 2 yıldır boynunda ağrı şikayeti var. Zaman zaman sağ kolunda uyuşma ve güçsüzlükten şikayet ediyor. Hasta diskopati ön tanısı ile servikal MRG’ye gönderiliyor. Servikal MRG’de teknisyen kitle yada enfeksiyondan şüpheleniyor ve kontrast madde veriyor. Hastanın raporunu yapan radyolog sonuç vermeden önce birde kemik yapıları iyi görmek için BT’ye ihtiyaç duyuyor.

TARTIŞMA

Osteoblastom dev osteoid osteoma olarakta bilinir. Benign kemik tümörlerinin nadir görülen bir formudur (tüm kemik tümörlerinin % 1-2, iyi huylu kemik tümörlerinin tamamının % 3-6 kadarını oluşturur). Kadınlarda iki kat daha sık görülür. En sık görüldüğü yaş 2. dekattır. Osteoblastomun daha agresiv bir formu vardır ki onunla da ileri yaşlarda  karşılaşılır. Hastalık yavaş ilerler. Malign dejenerasyon nadir olmakla birlikte ostesarkoma ilerleyen olgular da rapor edilmiştir. Agresiv osteoblastomda tedavi sonrası nüks oranı klasik tipe göre daha sıktır. Semptomlar lezyonun yerleşimine göre değişmekle birlikte kademeli olarak artış gösteren ağrı tipik bulgularındandır. Vertebral tutulumda nörolojik semtomlar sıklıkla görülmekte olup bu oran % 40’lara ulaşmaktadır. Spinal tutulum aynı zamanda skolyozun nadir nedenlerinden birisini oluşturur.

Osteoblastom spinal tutulumda posterior elemanlara afinite gösterir. Lezyon agresiv ise vertebra korpusuna da uzanabilir. Ekspansil tutulum tipiktir. Yassı kemik ve omurga tutulumu % 50’nin üzerindedir. Uzun kemik tutulumu daha az olup en sık tutulan uzun kemik femurdur. Sıklıkla intrameduller ekzantirik yada kortikal tabanlı yerleşim gösterir. Primer yumuşak doku tutlumu beklenilen bir durum değildir. Genel olarak yuvarlak yada oval şekilli lezyonlar olup 2 cm’nin üzerindedirler.

Radyolojik olarak ekspansil lezyonların kortikal incelmeye de neden olduğu görülür. Sıklıkla sklerotik marjinlidir. Komşu yumuşak doku komponenti ve kortikal destrüksiyon beklenilen durumlardır. Benign periost reaksiyonu sık görülen bir bulgudur. BT ve direk radyografide osteojenik tümör matriksi ortaya konabilir.

Manyetik rezonans görüntülemede lezyon T1 AG’de düşük sinyallidir. STIR ve T2 AG’de heterojen hiperintens izlenir. Ossifiye matriks her iki sekansta da düşük sinyalli alanlar olarak izlenir. Lezyonlar sıklıkla değişik derecede kontrast tutarlar. Kontrastlanma özellikleri osteojenik matriksin varlığına ve miktarına göre değişkenlik gösterir. Kemik iliği öedemi ve komşu yumuşak dokularda ödematöz sinyal değişikliklerinin varlığı sıklıkla beklenilen bir durumdur. MRG’de yumuşak doku ve kemik iliğindeki ödemin yoğun olması agresiv davranışlı izlenimi verebilir. Nadiren lezyon içerisinde anevrizmal kemik kistleri gelişerek hemorajik seviyelenmelere neden olabilir.

Osteoblastomun yaırıcı tanısında bir çok primer kemik tümörü düşünülebilir. Anevrizmal kemik kisti benzer yerleşim gösterir. Bununla birlikte kalsifik matriksinin olmaması ayırıcı tanıyı kolaylaştırır. Dev hücreli tümörde vertebraya afinite gösterir. Ancak dev hücreli tümörde vertebranın korpusu tercih edilirken lezyonun sklerotik marjininin olmaması ve litik natürü ayırıcı tanı kolaylığı sağlar. Langerhans hücreli histiyositozda da lezyonlar litiktir ve kalsifikasyon bulundurmazlar. Fibröz displaziyi osteoblastomdan ayırtetmek çok zor olabilir. Lezyonun multifokal olması ve uzun kemik tulumunun daha ziyade santral olması ayırıcı tanıya yardım edebilir. Osteoid osteoma ile ayırıcı tanıda kabul edilebilecek tek kriter lezyonun boyutu ve hastanın kliniğidir. Osteoblastomun agresiv formunu osteosarkomdan ayırmak güç olabilir. Osteosarkomda kortikal yıkım ve yumuşak doku kitlesi daha belirgindir. Periost reaksiyonu da daha agresvidir.






KAYNAKLAR

1) Koc K, Ilik MK. Surgical management of an osteoblastoma involving the entire C2 vertebra and a review of literature. Eur Spine J. 2016;25 Suppl 1:220-3.

2) Yalcinkaya U, Doganavsargil B, Sezak M, Kececi B, Argin M, Basdemir G, Oztop F. Clinical and morphological characteristics of osteoid osteoma and osteoblastoma: a retrospective single-center analysis of 204 patients. Ann Diagn Pathol. 2014;18(6):319-25.

3) Argyriou AA, Panagiotopoulos V, Masmanidis A, Tzortzidis F, Konstantinou D. Destructive cervical spine osteoblastoma at C5 in a young patient initially presenting with quadriparesis: case report and review of the literature. J Emerg Med. 2013;44(1):e1-4.

MR GÖRÜNTÜLERİ