Olgu Arşivi

İliotibyal Bant Sürtünme Sendromu

OLGU ÖZETİ

  • Hasta

    20, Yaş kadın
  • Tanı

    Yağ baskılı PD koronal MR kesitlerinde iliotibyal bandın (beyaz çizgi) derininde, iliotibyal bant, lateral femoral kondil ve vastus lateralis kası alt konturu arasında kalan yağ doku içinde belirgin yüksek sinyal (oklar)  izleniyor. VL: vastus lateralis kası (Resim-1)Yağ baskılı T2 ve PD aksiyel MR kesitlerinde iliotibyal bandın (boş oklar) derininde ve posteriorunda lateral femoral kondil arasında kalan yağ doku içinde belirgin yüksek sinyal (oklar)  izleniyor.  Bu sinyalin lateral femoral epikondil çıkıntısının  (*) ön ve arkasında uzandığına dikkat ediniz. (Resim-2) 
  • Yazar

    Dr. Berna Dirim Mete
  • Tarih

    01/06/2016

MR BULGULARI

20 yaşında kadın tenis oyuncusu, sol diz ağrısı şikayeti.

TARTIŞMA

İliotibyal Bant Sürtünme Sendromu

  • İliotibyal bant sürtünme sendromu, tipik olarak yoğun egzersiz yapan kişilerde görülür. Aşırı kullanmanın oluşturduğu stresi vücut onaramaz ve yumuşak doku bozuklukları gelişir. Koşucu ve bisikletçilerde sıktır. Ekstremitelerin uzunluk farklılığı, genu varum gibi durumlar yatkınlık oluşturur (1).
  • Diz 00den 450 fleksiyona getirilirken iliotibyal bant, lateral femoral epikondili boyunca posteriora kayar (2). Diz 200-300 fleksiyonda iken epikondil ile kontakt en yüksek orandadır. Bu sırada iliotibyal bant da aşırı gerilmiş haldedir ve bu nedenle lateral femoral epikondille arasında şiddetli sürtünme gelişir.
  • Tekrarlayıcı fleksiyon-ekstansiyonlar:  İTB - lateral epikondil anormal sürtünme
  • Fleksiyon sırasında İTB, lateral epikondil boyunca posteriora kayıp ona sürtünür
  • İllustirasyon, fleksiyon sırasında İTB - lateral epikondil ilişkisini göstermektedir:


* Lateral epikondil

  • İliotibyal bant sürtünme sendromlu olguların MR görüntülenmesinde, bandın sinyal özelliği sıklıkla normaldir.
  • MRG de tipik olarak, lateral femoral kondil ile iliotibyal bant arasında kalan yağ dokuda kötü sınırlı, T2 yüksek ve T1 düşük sinyal izlenir. Bu sinyal değişikliği vastus lateralis kası alt konturu distal komşuluğuna dek yağ doku içinde uzanabilir (3). 
  • Kronikleşmiş olgularda iliotibyal bandda kalınlaşma izlenebilmektedir. Konjenital olarak iliotibyal bandı kalın olguların sürtünme sendromuna yatkın olabileceği de öne sürülmektedir.


  • Normal dize ait yağ baskılı PD ağırlıklı koronal kesitler ile şematik gösterimde, iliotibyal bant (oklar) ile vastus lateralis kası alt sınırı ve lateral femoral kondil arası mesafede düşük sinyalli normal yağ dokusu sinyaline dikkat ediniz. VL: vastus lateralis kası, MKB: medial kapsüler bağlar.
  • MR görüntülemede diz ekleminin laterale uzanan lateral sinovyal resesindeki sıvı, iliotibyal bant sürtünme sendromunda izlenen yağ dokudaki patolojik sinyal ile karıştırılmamalıdır. Aksiyel görüntülerde lateral sinovyal resesin içindeki sıvı, lateral femoral epikondil çıkıntısının posterioruna uzanmaz. Oysa sürtünme sendromunda sinyal epikondilin hem anterior hem posteriorunda uzanmaktadır.
  • İliotibyal bant sürtünme sendromunda tedavi sıklıkla konservatifdir. Konservatif tedavi yetersiz olursa iliotibyal banda cerrahi  gevşetme operasyonu uygulanmaktadır (4). 



  • Ekleminde effüzyon olan başka bir olgunun yağ baskılı PD aksiyel kesitlerinde artmış eklem sıvısının uzandığı lateral sinovyal resesin içindeki sıvı sinyalinin (oklar) lateral femoral epikondil çıkıntısının (*) anteriorunda olduğuna ve posteriora uzanmadığına dikkat ediniz. 

KAYNAKLAR

1) Baker RL, Souza RB, Fredericson M. İliotibial band syndrome: soft tissue and biomechanical factors in evaluation and treatment. PM R 2011; 3(6):550-61.

2) Jelsing EJ, Finnoff JT, Cheville AL, Levy BA, Smith J. Sonographic evaluation of the iliotibial band at the lateral femoral epicondyle: does the iliotibial band move? J Ultrasound Med 2013; 32(7):1199-206.

3) Muhle C, Ahn JM, Yeh L, Bergman GA, Boutin RD et al.. Iliotibial band friction syndrome: MR imaging findings in 16 patients and MR arthrographic study of six cadaveric knees. Radiology 1999; 212(1):103-10.

4) Michels F, Jambou S, Allard M, Bousquet V, Colombet P, de Lavigne C. An arthroscopic technique to treat the iliotibial band syndrome. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2009; 17(3):233-6.

MR GÖRÜNTÜLERİ