Olgu Arşivi

Lomber Bölgede Sekestre Disk Fragmanı

OLGU ÖZETİ

  • Hasta

    60, Yaş erkek
  • Tanı

    ÜST SIRA: Aksiyal ve sagital T2A TSE görüntülerORTA SIRA: Sagital T1A TSE prekontrast,ALT SIRA: Sagital T1A TSE yağ baskılı kontrastlı ve T1A TSE kontrastlı aksiyal görüntüler L4-5 interverebral diski sol paramedian ı, kaudalinde LS vertebra korpusu süperior ve orta kesimi ve posterioru sol laterali Iokalizasyonda 15x7 mm boyutunda nodüler görünüm izlenmektedir. T2A ve T1A görüntülerde intervertebral diske kıyasla hafif daha hiperintens sinyal özelliğinde ve kontrastlı T1A görüntülerde ortası hipointens çevresi kontrastlanan nodüler görünüm izlenmektedir.
  • Yazar

    Alper Dilli
  • Tarih

    10/02/2014

MR BULGULARI

Bel agrisi sikâyeti olan 60 yasinda erkek hasta.

TARTIŞMA

Dejeneratif değişimler sonucu suyunu ve elastikiyetini kaybeden nükleus pulposus, etrafını çevreleyen anulus fıbrozusun da sağlamlığını kaybetmesi ile zorlanma ya da travma sonucunda intervertebral disk aralığından dışarıya doğru yer değiştirir. Bu durum herniasyon olarak adlandırılır.

Herniye olan içerik nukleus pulposus dışında kıkırdak, fragmente kemik, anüler doku veya bunların kombinasyonundan da oluşabilir. Santral kanala doğru olan bir kabarıklık protrüzyon olarak adlandırılır. Bulging ise protrüzyonun daha hafif şekli olup diskin yaygın bir şekilde vertebra kenarlarından taşmasıdır. Disk içeriği posterior longitudinal ligamanı delerek santral kanal içerisine uzanırsa ekstrüzyon; bu ekstrüde parça diskle olan ilişkisini kaybederek omurilik içine düşerse buna da sekestre fragman denilir.

Sekestre fragmanlar sıklıkla spinal kanalda süperior, inferior ve lateral yönde hareket ederler. En sık hareket yönü anterior epidural aralığa doğrudur ve radikulopati tablosu gelişir. Posteriora doğru hareket eden sekestre fragmanlar radikulopatinin yanı sıra kauda equina sendromuna yol açabilir. Disk herniasyonu için tercih edilen görüntüleme yöntemi MRG ve BT'dir. Herniye disk içeriğini ve onun çevre doku ile olan ilişkisini en iyi gösteren yöntem ise MRG'dir. Benzer şekilde MRG'de serbest fragmanlar rahatlıkla görülebilir. Sekestre disk fragmanları MRG'de, T1'de düşük intensitede izlenirler. T2'de %80 oranında artmış intesnite gösterirler.

Kontrastlı görüntülerde sekestre fragmanda gelişen inflamatuar yanıt ve granülasyon dokusu ile sekestre fragman çevresinde gelişen yeni damar ağı sebebiyle, halka şeklinde kontrastlanma izlenir. Cerrahi tedavi ile hastalarda düzelme izlenir.

KAYNAKLAR

1. Bonaroti EA, Welch CW Posterior epidural migration of an extruded lumbar disc fragment causing cauda equina syndrome. Spine 1998;23(3):378-81 

2. Robe P, Martin D, Lenelle J, Stevenaert A. Posterior epidural migration of sequestered lumbar disc fragment. J Neurosurg (Spine 2) 1999;90:264-6

3. Splendiani A, Perri M, Conchiglia A, Fasano F, Di Egidio G, Masciocchi C, et al. MR Assessment of Lumbar Disk Herniation Treated with Oxygen Ozone Diskolysis: The Role of DWI and Related ADC versus Intervertebral Disk Volumetric Analysis for Detecting Treatment Response. Neuroradiol J. 2013;26(3):347-56.

MR GÖRÜNTÜLERİ