Olgu Arşivi

Karotikokavernöz Sinüs Fistülü

OLGU ÖZETİ

  • Hasta

    42, Yaş kadın
  • Tanı

    ÜST SIRA: Aksiyal T2A TSE ve koron al T1A TSE görüntülerORTA SIRA: Aksiyal s3D.MC orbital ve kavernöz sinüs düzeyinde görüntülerALT SIRA: Kraniyal MRA MIP görüntüSağ orbitada, süperior oftalmik vende sim etriğine kıyasla lümen çapında genişleme (T2A TSE ve T1A TSE) ve sağ kavernöz sinüs içerisinde internal karotid arterdeki fistüle bağlı akım izlenmektedir. Sağ kavernöz sinüs normalden geniştir (s3 D.MC)
  • Yazar

    Alper Dilli
  • Tarih

    13/02/2014

MR BULGULARI

Sag gözünde agri, kizariklik, ödem ve görme sikâyeti ile basvuran orbital, kranial MRG ve kranial MRA incelemesi yapilan kadin olgu.

TARTIŞMA

Karotikokavernöz Sinüs Fistülü

İnternal karotid arter ile kavernöz sinüs venleri arasındaki anormal ilişkidir. Etiyolojik olarak travma ve spontan olabilmektedir. Drenajı a. süperior oftalmik ven (en sık) b. karşı taraf kavernöz sinüs c. petrozal sinüs d. kortikal venler (nadir) Pulsatif ekzoftalmus, kemozis, konjoktival ödem, ekstraoküler hareketlerde kısıtlılık, intraoküler basınçta artmaya bağlı görmede azalma, ödematöz ekstraoküler kaslarda genişleme, süperior orbital vende, fasial venlerde, internal jügüler venlerde genişleme, kavernöz sinüste lokal ve difüz genişleme, genellikle sellada genişleme ve erozyon ve süperior orbital fisürde kronik fazda genişleme izlenebilir. US ve MRG’ de kavernöz sinüsde ve süperior oftalmik vende arteryel akım görülür. Anjiyografide internal karotid arter ve kavernöz sinüs venleri ile ilişkilerine göre tanı koyulabilir. Tedavisinde radyolojik girişimsel yöntemler olarak silikon veya lateks balon ile yapılır. Gözle ilgili şikâyetler 7-10 gün içerisinde düzelir.

KAYNAKLAR

1. W. Dahnert, “Orbital and ocular disorders," in Radiology Review Manual, W. Dahnert, Ed., pp. 344, Lippincott Williams and Wilkins, Philadelphia, Pa, USA, 6th edition, 2007.

MR GÖRÜNTÜLERİ